8- wekentraining Mindfulness

interesse?

stuur mailtje aan info@edutech.be


Plaats: Leuven-Trainer: Marleen Van Den Bosch

psychotherapeute en  'mindfulnesstrainer' (2 jarige opleiding) aan de Artevelde hogeschool in Gent


Inschrijvingen afgesloten. Je kan je voorinschrijven voor een volgende reeks door een mailtje te sturen naar: info@edutech.be

:

Mindfulness, van overleven naar leven.Er is veel in het leven waar we last van hebben. Maar als we goed kijken, hebben we meestal nog het meest last van onze rusteloze geest, van hoe onze geest omgaat met de moeilijkheden die op onze weg komen.


Om je staande te houden in moeilijke situaties, ga je automatisch terecht komen in de overleef-stand. Dat lukt een tijd, maar het is helaas ook heel uitputtend en weinig voedend. Op een bepaald moment snak je naar meer rust en evenwicht. Je zou graag weer kunnen ‘ leven’ in plaats van te  ‘overleven’. Je wil je bevlogenheid niet kwijt. Maar… is dat mogelijk gezien de complexe situatie waarin je je bevindt?

Ook in moeilijke situaties is het mogelijk te leren schakelen van ‘overleven’ naar ‘ leven’.

Een 8 wekentraining mindfulness bied je hiervoor een bruikbare toolbox.


Mindfulness is een eeuwenoude methodiek van het trainen van aandacht, het trainen van de geest. We kunnen onze geest zo trainen dat we in staat zijn goed om te gaan met lastige zaken in het leven. De lastige zaken op zichzelf zijn daar natuurlijk niet mee weg, maar we oefenen onszelf om niet langer extra mentale last toe te voegen en dat scheelt vaak al heel veel.

Mindfulness is bovendien een levenshouding die zich laat zich omschrijven als:’ intentioneel gewaar zijn van wat zich van moment tot moment aandient, en dat op een milde, vriendelijke manier, zonder te oordelen’.


Waaraan mag je je verwachten in een  8 wekentraining mindfulness?

Via meditatieve oefeningen trainen we ons in het gewaar zijn van lichaam, gedachten en emoties en via nabespreking van onze ervaringen en psycho-educatie krijg je tools aangeboden om hier mindful mee om te gaan: je leert om je zo te verhouden tot wat er op je weg komt, dat je je er niet langer in verliest.


Waarom een 8 wekentraining?

In mindfulness trainen we bij wijze van spreken onze’ bewustzijnsspier’. Zoals bij elke andere  ‘spiertraining’ is het niet genoeg om er een boek over te lezen, of er een lezing over bij te wonen. Inzicht hebben is één zaak, maar je die inzichten eigen maken, is van een andere moeilijkheidsgraad. De inzichten die aan de grondslag liggen van een 8 wekentraining zijn in wezen heel eenvoudig, maar ze verinnerlijken in ons systeem vraag tijd, inzet en oefening. In die zin wordt er tijdens een mindfulnesstraining, naast een engagement om 8 weken deel te nemen aan de sessies, ook verwacht dat je thuis aan de slag gaat met de meditatieve oefeningen die in de sessies worden aangebracht. Wetenschappelijk onderzoek heeft het effect van mindfulness meermaals aangetoond op basis van 8 weken dagelijkse oefening.


Wat mag je verwachten dat deelname aan een mindfulnesstraining je brengt?

•Je capaciteit om met moeilijkheden om te gaan vergroten.

•Genieten van kleine dingen

•Minder stress ervaren

•Meer voeling krijgen met, en anders omgaan met, grenzen

•Zelf keuzes maken en minder leven op automatische piloot

•De kracht van gedachten leren zien.

•Mild omgaan met je eigen emoties

•Omgaan met onmacht

•Evenwicht en rust vinden, ook in moeilijke situaties

•Goed voor jezelf zorgen

•Kunnen schakelen van ‘ doen’ naar ‘zijn’.

•Mild kijken naar jezelf en anderen


Mindfulness helpt bij de weg van overleven naar opnieuw gaan leven….

Indien het lezen van deze tekst concrete vragen oproept, aarzel dan niet even contact op te nemen:

mindfulness@survivalacademie.be