trauma bij kinderen

Omgaan met kinderen met trauma op school

vormingsdag

vrijdag 29/11/2024

09u30- 16u00

Deze opleiding is VOLZET!

Indien er voldoende interesse wordt extra sessie georganiseerd op latere datum. Schrijf je daarvoor hier vrijblijvend in

Plaats: vergaderzaal ’t Mooi Alternatief, Kasteeldreef, 2, Houwaart (Tielt-Winge) nabij Aarschot

 

Doelgroep voor de vorming:

Deze vorming is vooral gericht naar (zorg)leerkrachten lagere en secundaire school, leerlingbegeleiders schooldirecties, CLB medewerkers, ondersteuners,...


Inhoud navorming

Je krijgt inzicht in hoe trauma effect heeft op de ontwikkeling van het brein en hoe dit zichtbaar wordt in het gedrag van kinderen en jongeren in de klas en op school. De enorme impact op hun schools functioneren wordt duidelijk: opletten in de klas is een stuk moeilijker, ze hebben vaker conflicten met leerkrachten of leeftijdsgenoten, ... Andere leerlingen bevriezen en horen niet veel meer van wat er gezegd wordt of stoppen met het afwerken van hun taken.

Zolang je binnen je 'window of tolerance' zit kan je leren. Je functioneert/leert immers maar optimaal wanneer alle onderdelen van je brein goed samenwerken. Samen zicht krijgen op wat stress oplevert en wat de dingen zijn die een kind op school buiten zijn window of tolerance brengen, kan helpend zijn. Hoe krijg je hierbij als leerkracht deze leerling in een kalm (lerend) brein?



Wat leren we?

Na het volgen van deze vormingsdag

  1. weet je wat trauma is.
  2. herken je de effecten van trauma op leren.
  3. sta je stil bij wat een leerling met trauma nodig heeft om tot leren te komen.
  4. beschrijf je wat er nodig is om te komen tot een traumasensitieve school.


Spreker

Liesl Demesmaeker is opleider bij het Kiem team. Ze heeft als bachelor in de orthopedagogie en master Klinische psychologie heel wat ervaring binnen de eerstelijnszorg en binnen kinderpsychiatrie. Momenteel werkt ze als psychologe binnen het kinderteam van OBC Espero en verdiept ze zich in het traumasensitief handelen. Liesl volgde opleiding in de NMT en de creatieve systeemtherapie.

Samen met haar Kiem-collega's wil ze zorgverstrekkers en onderwijsmensen inspireren met vernieuwende inzichten over trauma en herstel.


Prijs: 135 € (inclusief lichte lunch.)



Betaling via rek. nr. BE 55 0635 6819 7844 (op naam van Edutech, 3220 Holsbeek)

vermeld bij betaling: 20241129trauma  + naam deelnemer