Franky Decooman

Franky De Cooman


Art Decoo, the art of coaching.



Franky stond in 1994 aan de wieg van het bedrijf dat nu gekend is als Business & Decision Life Sciences. Terwijl hij als consultant tientallen projecten tot een goed einde bracht, heeft hij –samen met gedelegeerd bestuurder Michel Henry– het bedrijf uitgebouwd.  Als opstarter en eindverantwoordelijke voor de Life Sciences consultancy afdeling was hij altijd op zoek naar de mens achter de werknemers die aan hem rapporteerden.  Om zich hierin verder te bekwamen kwam hij in 1999 voor het eerst met coaching in aanraking via de tweejarige opleiding Master Practitioner NLP.

De bedrijfsvoering van Franky en Michel zou men nu ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ noemen.  Toen die term ingang begon te vinden, volgde Franky een postgraduaat MVO aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.  Deze studies werden voortgezet in een (stopgezet) doctoraatstraject rond veerkracht voor dienende leiders.

Tijdens deze studies ontdekte hij tot zijn grote verbazing dat weinig kennis voorradig was rond het menselijke aspect in MVO, alsof het de bedrijven zijn die beslissingen nemen in plaats van de mensen.  Daarom startte hij zelf een onderzoek om uit te vlooien wat de leiders die zich tot MVO engageren in wezen drijft.  Deze uit de hand gelopen hobby leidde tot 51 diepte-interviews op het snijvlak van ethiek, MVO en leiderschap.  De rode draad die naar boven kwam is dat dit soort leiders, die eigenlijk tegen de stroom ingaan, door hun eigenzinnigheid regelmatig met weerstand en tegenstand te maken krijgen. Uit dit onderzoek werd een model1 gedistilleerd dat handvatten geeft om via zelfzorg te komen tot persoonlijke duurzaamheid.  Dit alles, samen met zijn eigen levenspad, verklaart waarom Franky zich gespecialiseerd heeft in zelfzorg-coaching voor dienende leiders.  Bovendien heeft hij doorleefde kennis van toxisch leiderschap en ongezonde organisatieculturen.  Om daar mee aan de slag te gaan heeft hij zich theoretisch verdiept in psychologische veiligheid en de praktische handvatten die Holding Space biedt om de noodzakelijke psychologische veiligheid te bewerkstelligen.  Franky ziet psychologische veiligheid als de organisatorische vertaalslag van zelfzorg op de werkvloer: werknemers die geen schroom hoeven te hebben om ten volle bij te dragen aan de missie van de organisatie voelen zich beter in hun vel.

Franky behaalde het diploma van Licentiaat Informatica aan de KU Leuven en een MsC Biostatistiek aan de Universiteit Hasselt, momenteel studeert hij psychologie aan de Open Universiteit. Hij is Master Practitioner NLP, Ontwikkelingsgericht Coach, Systemisch Coach, Holding Space Leader en verdiepte zich in Sjamanistisch Innerlijk Leiderschap.  Momenteel volgt Franky, gestaag en vak na vak, de bachelor opleiding Psychologie aan de Open Universiteit via de KU Leuven waar hij ook fungeert als mentor statistiek voor zijn medestudenten.

Als coach en facilitator is het zijn gave om een ‘veilige omgeving’ te creëren waar kwetsbaarheid tot kracht kan evolueren. Vertrekkende vanuit deze veiligheid gaat hij –als mens– op weg met mensen, los van titels en verantwoordelijkheden.

Franky is vrijwilliger bij Sociale Kruidenier De Savooi en Bond zonder Naam, waar hij ook deel uitmaakt van de Algemene Vergadering. Bovendien is hij mede-oprichter van de verbindende co-werkplek De Broeikas en bestuurder van SPES-forum en Solikoop.

 

 

  1. De Cooman, F. Hanging on to a Dream. in Sustainability Stories (ed. Brigitte Bernard-Rau) 81–94 (Springer Nature, 2024). doi:10.1007/978-3-031-52300-7_10.